Як вибрати правильний гофрокартон для вашої упаковки?

Як вибрати правильний гофрокартон для вашої упаковки?

  Гофрокартон – екологічно чистий, міцний та недорогий пакувальний матеріал, який має широку сферу застосування. Готову тару використовують для зберігання та транспортування найрізноманітнішої продукції, починаючи від продуктів харчування та закінчуючи промисловим обладнанням. Це зумовлено тим, що матеріал має декілька різновидів, котрі відрізняються між собою технічними параметрами.

Відповідно в процесі вибору потрібно звертати увагу на тип використаного гофрокартону, який зумовлює ступінь міцності, надійності та сферу застосування упаковки. Розглянемо детальніше особливості вибору гофрокартону для тари далі в статті.

Особливості гофрокартону

  Перш ніж говорити про різновиди, варто розібратися в конструктивних особливостях матеріалу, на яких спирається сама класифікація. Гофрокартон – це почергова комбінація гладких лайнерів та хвилястих флютингів, які виконані з сульфатної невибіленої целюлози, вторинної сировини або напівцелюлози.

Головне завдання лайнера – збереження форми, стабільність та стійкість полотна. Кількість рівних листів — від 1 до 4. Що стосується флютингів, то їх може бути від 1 до 3. Вони необхідні для підвищення жорсткості, міцності та гасіння механічних впливів. Шари з'єднуються між собою крохмалевмісним клеєм по верхніх точках гофр.

Як вибрати гофрокартон для пакування?

  Першим ключовим критерієм підбору матеріалу виступає кількість шарів, у зв’язку з чим виділяють наступні марки:

  1. Д — два шари;
  2. Т — три шари;
  3. П — п'ять шарів;
  4. С — сім шарів.

Кожен варіант відрізняється фізичними показниками, такими як жорсткість, міцність, стійкість і т. д. Важливо розуміти, що від кількості шарів безпосередньо залежить загальна вага та товщина картону, що використовується при виробництві упаковки. Це найважливіші параметри, які впливають на логістику.

Гофрокартон – легкий та піддатливий матеріал, що дозволяє виготовляти різні типи упаковок. Крім того, полотно має такі позитивні характеристики:

  1.  повітропроникність – сприяє збереженню товару та оптимальній конвекції всередині коробки;
  2. жорсткість – дозволяє зберегти початкові форми вмісту навіть після фізичного впливу на тару;
  3. відмінна стійкість до розриву та площинного стиснення завдяки еластичності та стабільності гофри;
  4. як для целюлозного виробу має досить високу стійкість до займання;
  5. поверхня придатна для нанесення зображень усіма типами друку;
  6. при необхідності коробки можна покрити захисною полімерною плівкою, яка запобігатиме проникненню вологи;
  7. екологічна чистота – дозволяє використовувати тару для пакування медикаментів та продуктів харчування.

В процесі вибору потрібно шукати баланс між легкістю та достатнім захистом від пошкодження. Крім цього, варто розуміти, що товщина та технічні параметри в більшій мірі залежать від типу профілю гофрокартону. За цим показником прийнято виділяти 5 типів полотен, які детально розглянемо далі.

Профіль А

  Гофра має висоту хвилі 4,0-4,9 мм та крок 8,0-9,5 мм, завдяки чому формує велику хвилю. Оптимальний варіант для пакування цінних вантажів, оскільки має відмінні амортизуючі властивості та пружність. Полотно здатне витримувати високий тиск, при цьому велика хвилястість картону не дозволяє робити точні висічки. Гофрокартон профілю А найчастіше використовується як вкладиші для розміщення крихких товарів.

Переваги:

  1. відмінна міцність та жорсткість;
  2. може використовуватись під важкі товари;
  3. високі показники стійкості до ударів та стискання;
  4. зберігає форму та гарантує відмінний захист.

Недоліки:

  1. не підходить для пакування товарів з гострими краями;
  2. нестача амортизації може позначитись на якості товарів при зберіганні та транспортуванні.

Всі ці параметри свідчать, що тип полотна А має широку сферу застосування. В основному це чорновий варіант або первинна упаковка.

Профіль В

  Ширина хвилі полотна — від 5,5 до 6,5 мм, а висота — 2,2-3 мм. Матеріал найчастіше використовується для зберігання та перевезення продуктів харчування, промислових товарів та досить тяжких виробів. З такого полотна найчастіше виготовляються гофроящики та чотириклапанні коробки.

Переваги гофрокартону профілю В:

  1. екологічний та чистий матеріал підходить для пакування продуктів харчування;
  2. міцність листів дає можливість зробити висічки для складнішої тари;
  3. можливий друк на поверхні.

Недоліки:

  1. досить низькі показники амортизації.

Матеріал має широку сферу застосування в харчовій промисловості.

Профіль С

  Середня гофра має показник висоти в діапазоні 3,1-3,9 мм та ширину хвилі 6,8-7,9 мм. Це універсальний варіант, оскільки має підвищену міцність та гарантує захист вмісту від вібрацій і механічних впливів. Відмінно підходить для габаритних та важких товарів, таких як техніка, меблі та ін.

Переваги:

  1. універсальний матеріал під харчову та нехарчову продукцію;
  2. можна використовувати в складському штабелюванні;
  3. полотно має відмінний опір та стійкість ударів, проколів та інших пошкоджень.

Яскраво виражених недоліків немає, оскільки матеріал оснащений гофрами із середніми параметрами. При цьому нанести логотип або надпис на поверхню таких ящиків не вийде, що також потрібно враховувати при закупівлі.

Профіль Е

  Матеріал іноді називають мікрогофрою, оскільки ширина хвилі складає 3,0-3,5 мм та висота 1,0-1,8 мм. Ключове призначення матеріалу – виробництво невеликих за розміром коробок під кондитерську продукцію, подарунки та інші потреби споживачів.

Переваги:

  1.  є можливість виготовлення тари з малими габаритами;
  2. готова упаковка займає мінімум корисного місця, що є актуальним для зберігання;
  3. можливе нанесення всіх видів друку.

Недолік у тому, що коробки, виготовлені з гофрокартону профілю Е, не підлягають штабелюванню. Це популярний тип матеріалу, але він не підходить під важкі вантажі.

Профіль F

  Це категорія тонкого пакувального картону, в якому гофра має висоту від 0,6 до 0,9 мм та ширину в межах 1,9-2,6 мм. У виробництві тари переважно використовується трьох- та п'ятишаровий гофрокартон. Найчастіше застосовується для виробництва коробок під дорогі та елітні товари, які потребують надійного захисту.

Переваги:

  1. полотна досить компактні та легкі;
  2.  підходить для самозбірних моделей;
  3. є можливість створювати тару зі складною геометрією;
  4. добре піддається друку, ламінуванню й т. д.

Із недоліків — не витримує високих навантажень. В більшій мірі даний тип гофрокартону використовують як презентаційний та подарунковий варіант з відмінним дизайном.

Вибір гофрокартону за кількістю шарів

  Сфера застосування безпосередньо залежить від типу профілю та кількості шарів лайнерів і флютингів. Відповідно в процесі вибору варто приділити увагу цьому параметру, оскільки він впливає на собівартість. Основні різновиди:

  1. Двошаровий (тип Д). Складається з одного лайнера та однієї хвилі. Не відрізняється високою міцністю, оскільки відсутній другий плоский листок, полотно можна скрутити в рулон. Ключове призначення – поділ товарів між собою всередині тари. Це дозволяє захистити крихкі предмети від механічних пошкоджень.
  2. Тришаровий (Т). Має хвилястий шар, по обидва боки якого знаходяться лайнери. Така конструкція забезпечує хороші показники поперечної та поздовжньої жорсткості. Це недорогий, але дуже затребуваний пакувальний матеріал, який використовується у виготовленні різних лотків і коробок. Полотно витримує удари, здавлювання, підходить для транспортування та штабелювання при зберіганні.
  3.  П'ятишаровий (П). Конструктивно має дві гофри, розділені рівними листами. Щоб досягти необхідних технічних характеристик, флютинги одного листа можуть мати різну ширину та висоту хвилі. Матеріал може витримувати високі навантаження (до 100 кг на квадратний метр). Це відмінне рішення для пакування побутової техніки, меблів та інших габаритних виробів.
  4. Семишаровий (С). Найтовстіший варіант, що складається з трьох гофр та чотирьох плоских полотен. Призначений для пакування важких предметів, оскільки витримує навантаження до 200 кг/м2. Така тара найчастіше використовується під промислове, сантехнічне обладнання, верстати, будівельні матеріали та ін. З таких полотен можуть бути виготовлені плоскі муляжі, рекламні вивіски, прикраси тощо.

Кожна категорія гофрокартону має свої особливості, які визначають сферу використання. Таким чином під час вибору матеріалу для тари важливо чітко розуміти, які товари будуть в нього упаковуватись, а також, яким способом буде здійснюватися зберігання та транспортування.

Щоб зробити остаточний вибір, варто чітко розуміти сферу застосування гофротари, її габарити відповідно до товару, показники міцності та рівень захисту від вологи. Завод «Придніпровський» пропонує упаковку з різних типів гофрокартону під будь-які потреби. Ознайомитися з доступними варіантами та їх характеристиками можна на нашому офіційному сайті.