Гофрокартон як варіант упаковки для електроніки та чутливих товарів

Гофрокартон як варіант упаковки для електроніки та чутливих товарів

Упаковка, зберігання та транспортування електроніки та інших чутливих товарів потребує особливого підходу. Важливо не лише підготувати приміщення з відповідним мікрокліматом та розробити логістичні маршрути, а й правильно підібрати тару. Ця категорія товарів є чутливою до вологи, механічного впливу, пилу, перепаду температур та статичної електрики. Щоб створити оптимальні умови та мінімізувати ризики щодо пошкодження чутливих товарів, переважна більшість виробників віддає перевагу гофрокартонній упаковці. В чому переваги такого матеріалу та як його вибрати правильно розберемося далі у статті.

Особливості гофрокартонної упаковки для електроніки

  Перше, на що звертає увагу кінцевий покупець — це упаковка, що робить її ефективним маркетинговим інструментом для бізнесу. В кожному магазині електроніки можна побачити безліч яскравих коробок з малюнками, написами та логотипами, які привертають увагу. Але з боку виробника та дистриб'ютора упаковка – це захист, який дозволяє доставити до споживача чутливі товари без пошкодження.

Сучасні гофрокартонні коробки складаються з таких конструктивних елементів:

  1. Флютінг. Хвилястий картонний шар, який гасить силу механічних впливів.
  2. Лайнер. Прямий лист, що відповідає за міцність та стійкість полотна.
  3. Покриття. Більшість коробок для електроніки мають додатковий полімерний шар, який захищає виріб від проникнення вологи або статичних зарядів.
  4. Друк. На поверхню тари можуть наноситись написи, логотипи або повноцінні зображення.

Важливо також пам'ятати, що упаковки для електроніки та апаратури повинні відповідати встановленим вимогам щодо якості. Як мінімум, це стосується антистатичного стандарту ESD S20.20. У деяких випадках для транспортування авіаційної електроніки або медичного обладнання ящики повинні мати гарні показники стійкості до високої температури. Саме тому, крім стандартних варіацій тари, є моделі з вузькою спрямованістю, що дозволяє гарантувати збереження конкретного типу продукції.

Як вибрати гофрокартонну упаковку для електроніки?

  Правильний підбір пакувального матеріалу є запорукою збереження цілісності та функціональності електронних приладів. Відповідно, виробник повинен з особливою увагою підійти до вибору тари. Для цього потрібно врахувати низку критеріїв:

  1. Розмір. Важливо, щоб розміри коробки були трохи більшими за габарити електронного приладу. Вільний простір не рекомендується, оскільки під час транспортування предмет буде переміщатись, що призведе до пошкодження його цілісності. Недостатній обсяг також може стати причиною пошкодження.
  2. Форма. Бажано підібрати тару з відповідною конфігурацією. Наприклад, є коробки під ноутбуки, телефони, лампи, пральні машини тощо.
  3. Антистатика. При зберіганні та транспортуванні електроніки чи комп'ютерної техніки використання антистатичної упаковки є обов'язковим моментом. Якщо ігнорувати цю вимогу, прилади можуть отримати непоправну шкоду.
  4. Захист. Транспортування чутливих товарів, скляних виробів, телефонів чи планшетів потребує застосування допоміжних елементів пасивної безпеки. До них належать додаткові вставки, перегородки, які мінімізують переміщення товару.
  5. Кількість. Для перевезення та зберігання 5-10 телевізорів можна використовувати універсальні упаковки, але більше витратити на безпеку. Якщо ж йдеться про партії в 1000 екземплярів або масове виготовлення, то вигідніше замовити персональні коробки під конкретну модель. Це дозволяє знизити витрати на тару та мінімізувати бій.

Це основні параметри, які потрібно враховувати при виборі пакувальних матеріалів із гофрокартону для електроніки. До того ж слід розуміти, що виробники упаковки пропонують своїм клієнтам виготовлення тари за індивідуальними параметрами. При цьому можна виконати брендування шляхом нанесення на поверхню упаковки логотипу компанії, назви магазину або повноцінного зображення. Виробник може надати декілька зразків для затвердження, що дозволяє вибрати оптимальний варіант.

Правила перевезення електроніки та чутливої техніки

  Безперечно, вибір упаковки є важливим моментом у підготовці до зберігання та транспортування електронних виробів. При цьому потрібно розуміти, що цілісність товару також залежить від якості пакування товару всередині гофрокартонної коробки. Щоб звести до мінімуму ризик пошкодження техніки та побутових приладів у всьому логістичному ланцюжку, потрібно враховувати низку рекомендацій:

  1. Статичні заряди дуже небезпечні для електроніки, але, крім спеціальних коробок, можна використовувати також піну або мішки. Такі матеріали проявляють антистатичні якості та гарантують повний захист.
  2. Мінімізувати механічні пошкодження під час навантаження/розвантаження та транспортування чутливих товарів можна за допомогою пухирчастої плівки. Для габаритних та масивних предметів рекомендована обмотка в два шари.
  3. Габарити гофрокартонної коробки мають бути трохи більшими за сам товар, а всі порожнечі потрібно заповнювати амортизаційними матеріалами.
  4. Перш ніж помістити чутливий до пошкодження товар у коробку, потрібно наповнити її гофрокартонною стружкою на 1/3. Після укладання приладу решту місця заповнюють наповнювачем і закривають кришку.
  5. При необхідності для перевезення дуже крихких та чутливих виробів рекомендовано застосовувати подвійну тару. Для цього знадобиться ще одна коробка, яка буде на 5-7 см більша за попередню. Проміжки між дном та стінками наповнюються ущільнювачами.
  6. Важливо на поверхню ящика нанести маркування «Крихкий товар», що вкаже вантажникам на необхідність обережного поводження з коробкою.

Всі ці поради суттєво підвищують безпеку перевезення електроніки та крихких товарів у гофрокартонній упаковці. Завдяки такій підготовці можна звести до нуля ризик повернення продукції через бій та суттєво підвищить лояльність з боку клієнтів.

Основні переваги гофрокартонної упаковки для електроніки

  Сучасні виробники пропонують великий асортимент гофрокартонних коробок, ящиків, лотків і т. д. Це дозволяє підібрати оптимальний варіант як для упаковки смарт-годинників, так і для пральної машини чи інших електроприладів. При цьому гофрокартон практично повністю витіснив із ринку дерев'яні та пластикові аналоги. Така ситуація обумовлена низкою беззаперечних переваг тари з гофрованого картону:

  1.  Ціна. Низька вартість гофрокартону мінімізує вплив на підсумкову ціну продукції. Крім цього, виробник також не відчуває особливого матеріального навантаження.
  2. Міцність. Є можливість вибрати 2-, 3-, 5- або 7-шаровий гофрокартон для конкретного типу товару, враховуючи його характеристики. Наприклад, для мобільного девайсу буде достатньо тришарового полотна, а для холодильника підійде 5- або 7-шаровий картон.
  3. Універсальність. Упакувати можна абсолютно будь-які товари незалежно від їхньої форми, габаритів, ваги та рівня крихкості. Є величезний асортимент коробок, які відрізняються за конструктивними та технічними особливостями.
  4. Екологічність. Гофрокартон виготовляється з деревини та макулатури, які є безпечною та екологічно чистою сировиною. Завдяки цьому тару можна використовувати для перевезення навіть медичного обладнання.
  5.  Використання. Висока міцність тари дозволяє застосовувати її повторно або для пакування інших речей. Крім того, гофрокартон підлягає вторинній переробці, що дає можливість знизити навантаження на екологію та отримати матеріальну вигоду.
  6. Індивідуальність. Матеріал піддатливий в обробці, що дозволяє створювати упаковки зі складною геометрією. При цьому можна замовити виготовлення тари з індивідуальними параметрами під конкретний прилад або обладнання.
  7. Маса. Мінімальна вага гофрокартону дозволяє істотно знизити витрати на транспортування. Крім того, коробки можна штабелювати, що забезпечує раціональне використання корисного простору в кузові або контейнері.

Усі ці особливості та переваги свідчать про те, що гофрокартон є універсальним матеріалом з унікальними технічними характеристиками, які відмінно підходять для електроніки та чутливої до пошкодження продукції. Гофрокартонна упаковка володіє високою міцністю та здатністю поглинати коливання від механічних впливів. Крім того, додаткове покриття дає можливість захистити електроустаткування від згубного впливу вологи. Ці факти підтверджують, що гофрокартон – це найкращий пакувальний матеріал для чутливих товарів та електроніки.