Гофрокартон та стильна дизайнерська упаковка: як справити враження на клієнта

Гофрокартон та стильна дизайнерська упаковка: як справити враження на клієнта

  Сьогодні переважна кількість товарів постачається в гофрованих коробках, лотках і ящиках. Такі вироби мають відмінні технічні характеристики, стійкі до зовнішніх факторів впливу та відрізняються доступною ціною. Всі ці фактори зумовили високу популярність гофрованого картону як серед виробників тари, так і серед представників бізнесу, які закуповують її для пакування продукції.

Досвідчені виробники добре знають, що вибір упаковки для товарів – це важливий та відповідальний момент, оскільки від неї залежить успішність бізнесу. Саме якісне пакування забезпечує захист від сонця, вітру, ударів та вологи. Відповідно мінімізується ризик псування продукції при тривалому зберіганні та транспортуванні. Крім цього, стильна дизайнерська упаковка привертає увагу потенційного покупця та формує позитивні асоціації з брендом.

Основні функції гофрокартонної упаковки

  Спочатку варто сказати, що гофрокартон – це найпоширеніший пакувальний матеріал. У конструктивному плані це багатошаровий матеріал із прямих та хвилястих полотен. В одному листі може бути 2, 3, 5 або 7 почергових шарів, що безпосередньо впливає на технічні характеристики та сферу застосування. Популярність гофрокартону обумовлена такими особливостями:

  1. Захист. Хвилясті шари гасять механічні коливання, захищаючи вміст від пошкодження.
  2. Зберігання. Правильні форми тари спрощують процес складання та перевезення.
  3. Екологічність. Матеріал абсолютно безпечний для всіх категорій товарів, включаючи харчові продукти.
  4. Економічність. Це найбільш доступний за ціною варіант міцної упаковки на сьогодні.
  5. Брендування. На поверхню гофрокартонних коробок можуть наноситися логотипи, написи або слогани компанії.
  6. Універсальність. Представлений широкий асортимент коробок та ящиків у різних розмірах і формах.
  7. Легкість. Мінімальна вага упаковки суттєво знижує витрати на логістику та спрощує завантаження.
  8. Простота. Коробки збираються за лічені хвилини без спеціальних навичок і знань.

Всі ці чинники безпосередньо впливають на якість зберігання товару, зручність логістики та прибутковість бізнес-проекту. Але, крім практичних моментів, важливим є дизайн, зовнішній вигляд та привабливість тари, які також є ключовими факторами в реалізації товарів.

Вплив стилю та дизайну гофроупаковки на покупців

  Упаковка створює перше враження про товар. Йдучи магазином і розглядаючи полиці, потенційний споживач приділяє приблизно 2 секунди своєї уваги представленим позиціям на вітрині. Саме в цей момент упаковка має залучити увагу та зацікавити потенційного покупця.

Головне завдання в процесі розробки дизайну упаковки – сподобатися споживачеві та зробити все можливе, щоб товар опинився в руках.

Проведені дослідження показали, що 62% усіх покупок формуються з урахуванням першого візуального враження. Знання психології поведінки покупців дозволяє розробити упаковку, яка продаватиме товар сама. При цьому важливо досягти трьох основних маркетингових цілей:

  1. Емоційний зв'язок. Важливо, щоб гофротара викликала позитивні емоції: радість, гордість, захоплення, інтерес тощо. Цього можна досягти незвичайною формою коробки, декоративними елементами або стильним дизайном з яскравими деталями, що запам'ятовуються. Емоційне сприйняття штовхає на купівлю більшу частину споживачів.
  2. Інформаційна доступність. Клієнту потрібно надати повну інформацію про продукт: призначення, склад, термін придатності тощо. Все це формує довіру та впевненість у якості. Для багатьох людей наявність інформації є пріоритетною.
  3. Лояльність до бренду. Якщо після купівлі певного товару споживач залишився задоволеним, це формує позитивне враження про виробника. При цьому він буде орієнтуватися на зовнішній вигляд упаковки, брендові логотипи та кольори.

Це три маркетингові стовпи, які підтверджують, що упаковка здатна продавати себе та товар всередині. Зрозуміло, якщо поставити на одній полиці сіру гофрокартонну коробку та аналогічну, але з яскравими зображеннями, логотипами та допоміжною інформацією, то виграє остання. Продуманий стиль та дизайн формує перше позитивне враження та стимулює до покупки. Більше того, для різних товарів є свої вимоги щодо оформлення в залежності від цільової аудиторії та тематики.

Як справити враження на клієнта за допомогою упаковки?

  Щоб викликати інтерес у клієнта до товару, необхідно ретельно розробити дизайн гофрокартонної упаковки, яку потенційний покупець побачить першою. Відповідно в процесі розробки потрібно враховувати такі фактори успішного пакування:

  1. Привабливість. Насамперед упаковка повинна мати естетично приємний зовнішній вигляд, який відразу впадає в очі та викликає інтерес. Якщо йдеться про товари для молоді, варто вибирати поєднання яскравих відтінків, сміливого та креативного дизайну. Для споживачів середньої вікової категорії краще підійдуть класичні тони. Наприклад, щоб успішно продавати шоколад, його упаковка повинна мати палітру від червоного до чорного, адже саме вони стимулюють потяг до солодкого.
  2.  Впізнаваність. Крім використання брендових кольорів, потрібно налагодити емоційний зв'язок шляхом додавання певної яскравої або незвичайної деталі. Саме він і асоціюватиметься з вашим продуктом, підвищуючи довіру.
  3. Зручність. Упаковка повинна бути практичною в плані відкривання/закривання та нести всю необхідну інформацію про товар. Також варто подумати про подальшу експлуатацію товару та зручність його зберігання в цій же упаковці (наприклад, якщо реалізуєте прилади, електроніку). При збільшеному розмірі тари не зайвим буде облаштувати ручки, що забезпечить зручний процес перенесення. Якщо йдеться про продукти харчування, добре, якщо гофрокартон буде пристосований для зберігання в холодильнику. Все це допоможе виділитися на фоні конкурентів та підвищити комфорт користувача.
  4. Екологічність. Важливо підкреслити, що упаковка є абсолютно безпечною для людини та підлягає вторинній переробці. Якщо вона виконана з вторинної сировини, це буде перевагою на фоні перевитрати ресурсів та прагнення до збереження планети.
  5. Цільова аудиторія. Потрібно чітко розуміти основне коло споживачів конкретного товару. Це дозволить зрозуміти головні переваги та смаки, які також можна відобразити на упаковці. Інколи навіть дрібні деталі можуть привернути увагу покупця.
  6. Запам'ятовуваність. Головне завдання маркетолога – розробка концепції, яка буде запам'ятовуватися та нагадувати про продукт. Це може бути логотип, слоган, незвичайний шрифт, комбінація кольорів та інші деталі, які побудують асоціативний ряд.

Розробка упаковки не лише є складовою маркетингової стратегії, але й ефективним засобом нативної реклами. Важливо усвідомлювати, що навіть просто пройшовши повз ящики з виразним дизайном, споживач звертає на них увагу та підсвідомо робить “галочки” на майбутнє. Коробка не просто виділяється серед конкурентів, але й здатна привертати увагу, викликати емоції та стимулювати до покупки.

Цікаві стилістичні рішення при створенні гофроупаковки

  Окрім дизайну, можна застосовувати різні декоративні елементи та методи, які дозволяють підкреслити унікальність та філософію бренду. Розглянемо найефективніші прийоми сучасності, які працюють уже зараз:

  1. Вставки для огляду. Відмінним рішенням для демонстрації продукції є прозорі вставки в кришки або бічні частини гофрокоробки. Вони дозволяють покупцеві наочно ознайомитися з товаром, тим самим підвищуючи довіру. Здебільшого це є актуальним для продуктів харчування.
  2. Подвійне призначення. Маркетологи часто продумують, як можна буде використовувати упаковку після вилучення самого товару. Наприклад, це може бути скринька для дрібниць, для дитячих товарів чудовим рішенням буде розмальовка на дні або можливість перетворення упаковки на іграшку. Компанія з продажу взуття Saucony запропонувала своїм клієнтам особисто створити дизайн із коробки, після чого найкращий варіант отримав приз, а сам проект пішов у тираж.
  3. Мінімалізм. Строкаті відтінки не завжди виграють, особливо на тлі такої ж продукції конкурентів. У такому випадку можна виділитися звичайною сірою або білою гофрокартонною коробкою з лаконічним написом бренду або логотипом. Такий підхід може спрацювати, якщо конкуренти використовують переважно яскраві кольори.
  4. Шаблонність. Далеко не завжди людський мозок бажає шукати асоціації та підтекст. Часом краще створити дизайн, який прямо говорить про продукт і його призначення. Звичайно, це не дозволить виділитися на фоні конкурентів, але прискорить просування конкретного бренду.
  5. Розпакування товару. Важливо, щоб вилучення вмісту не створювало для споживача новий квест, у якому не обійтися без ножиць чи інших допоміжних інструментів.

Дизайн та стиль упаковки з гофрокартону – це не лише естетичний вигляд, але й ретельно продумана концепція. Акцентоване оформлення упаковки має потужний потенціал привернути увагу споживачів, викликати емоційний відгук, надати повну інформацію про продукт та стати необхідною складовою рекламного стратегічного проекту бренду. З правильним підходом можна досягти ефективного просування, створити позитивний імідж компанії та підвищити прибутковість проекту.

Замовити сучасну упаковку з гофрокартону з індивідуальним дизайном та параметрами пропонуємо в українського виробника упаковки — заводу “Придніпровський”. Уточнити деталі співпраці можна по телефону.