Екологічні переваги гофрокартону в упаковці

Екологічні переваги гофрокартону в упаковці

Екологічні переваги гофрокартону в упаковці

  Питання вибору упаковки для товарів дуже гостро стоїть в усьому світі. Це зумовлено тим, що індивідуальна тара виступає як один з основних забруднювачів планети. Пластик у цьому списку займає перше місце. В останні роки полімерна продукція почала відходити на другорядні позиції через активне використання гофрокартону. Цей матеріал відрізняється екологічною чистотою та не має негативного впливу на довкілля. Розберемося детальніше в його екологічних характеристиках та порівняємо з аналогами в розрізі безпеки для навколишнього середовища.

Відмінні риси екологічної упаковки з гофрокартону

  Перехід на екологічно чисті матеріали є актуальним питанням, адже з кожним роком усі країни світу намагаються мінімізувати кількість відходів. Тому виділяють три ключові критерії, які вказують на екологічність упаковки:

  1. Виробництво. Сам процес виготовлення тари не повинен негативно впливати на навколишнє середовище. Як вихідна сировина повинні використовуватись відновлювальні матеріали. На всіх етапах виробництва кількість потенційно небезпечних речовин не повинна перевищувати допустимі норми. Що стосується гофрокартону, то він повністю відповідає цьому критерію, адже виготовляється з натуральної сировини.
  2. Застосування. Екологічно чиста упаковка може бути використана для зберігання, перевезення, доставки та презентації продукції. При цьому показники міцності не повинні поступатися аналогам, що не розкладаються. Тара з гофрокартону залежно від кількості шарів підходить навіть для важкого обладнання, при цьому вона підходить для безпечного зберігання та перевезення різних товарів, включаючи крихкі вироби.
  3. Утилізація. Ще один ключовий момент, який передбачає переробку шляхом біорозкладання або компостування. Обидва варіанти є абсолютно безпечними для природи та людини. Важливо, що на розкладання плівки, пластику та інших полімерів йде 100-1000 років, а біорозкладна упаковка проходить цей процес за кілька місяців у навколишньому середовищі. До того ж гофрокартонні упаковки можуть використовуватися як вторинна сировина.

Важливо відзначити, що папір, картон і гофрокартон – це похідні деревини, які отримують з відновлюваних ресурсів. Щоб упаковка була справді екологічною, в нашій країні запущено програму контролю за вирубкою лісів. Як повідомляє статистика, щорічна посадка та приріст перевищують показник вирубки, що дозволяє віднести гофроящики до відновлюваної категорії.

Екологічні відмінності гофрокартону від аналогів

  Жодне сучасне виробництво не може збирати, зберігати та транспортувати свою продукцію без тари. Це стосується як невеликих кондитерських, так і промислових цехів з виробництва обладнання або побутової техніки. У будь-якому з варіантів потрібно обмежити готові вироби від негативного впливу вологи, вітру, сонця та механічних впливів. У переважній більшості випадків використовується саме тара з гофрокартону, яка активно витісняє деревину, пластик, метал та інші матеріали, які також підходять для пакування.

Окрім технічних характеристик, ціни та практичності, гофрокартонні ящики та коробки виграють в екологічному аспекті за наступними параметрами:

  1. Переробка. Головною екологічною перевагою гофрокартону є можливість повторного використання. Матеріал легко утилізується та підлягає вторинній переробці. Це знижує обсяг відходів та зменшує негативний вплив на навколишнє середовище.
  2. Здатність до біорозкладання. На відміну від пластикових матеріалів, гофротара має біорозкладні властивості. Компоненти розпадаються на безпечні частинки природним чином, не забруднюючи ґрунт та воду. Це важливо для скорочення загального негативного впливу на екосистему та підтримки балансу.
  3. Енергозбереження. Виробництво гофрокартону потребує менше енергії, ніж аналоги, такі як пластик або скло. Процес виробництва багатошарового картону ефективніший та економічно вигідніший, шо знижує викиди вуглецю в атмосферу та забезпечує енергозбереження.
  4. Низька вага. Гофрокартон має відносно легку вагу в порівнянні з деякими альтернативними матеріалами. Це знижує енерговитрати на транспортування, що призводить до зменшення викидів CO2 та скорочення загального вуглецевого сліду.
  5. Стійкість до вологи. На відміну від картонних упаковок, які можуть втрачати міцність під впливом вологи, гофрокартон стійкий до води. Це збільшує його довговічність та зменшує необхідність частої заміни упаковки, що у свою чергу, знижує вплив на навколишнє середовище.
  6. Можливість повторного використання. Гофрокартон часто може бути використаний повторно, що сприяє зменшенню споживання нових ресурсів.

Цікаво, що спочатку гофрокартонні коробки вироблялися з деревини, але зараз вторинна сировина дозволяє замінити близько 10-15% дерев'яної продукції. Гофрокартонна тара — це збалансоване рішення між ефективною упаковкою та повагою до навколишнього середовища. Екологічні переваги цього матеріалу роблять його вигідним вибором для представників бізнесу, які прагнуть зменшити негативний вплив на природу.

Ключові переваги гофрокартону

  Крім екологічних моментів, тара, виготовлена з гофрованого картону, є більш вигідною для бізнесу в економічному плані. Матеріал дозволяє отримати низку беззаперечних переваг, які допомагають мінімізувати витрати та підвищити прибутковість проекту. Щоб не бути голослівним, варто відзначити ряд переваг гофрокартону як пакувального матеріалу:

  1. Компактність. У складеному стані самозбірні ящики та лотки виглядають як плоскі щільні листи. Завдяки цьому вони займають мінімум корисного простору при зберіганні та не спричиняють проблем для транспортуванні.
  2. Ціна. Це один із ключових моментів для кожного бізнесмена, оскільки вироби з картону на порядок дешевші за полімерні, металеві або дерев'яні аналоги.
  3. Універсальність. Виробники гофротари пропонують різні види упаковки, які відрізняються розміром, формою та наявністю допоміжних елементів. Крім того, у більшості є можливість індивідуального замовлення, що дозволяє створити упаковку з потрібними параметрами для конкретного товару.
  4. Міцність. На ринку представлена тара з 2-3-5 та 7-шарового гофрокартону. Кожна категорія має певний рівень міцності та стійкості, що дозволяє упаковувати як невеликі кекси, так і важке промислове обладнання.
  5. Дизайн. Ще однією важливою особливістю є можливість друку на поверхні коробок з гофрокартону. Можна замовити нанесення логотипу, слогана чи інших елементів, які створюватимуть асоціацію з компанією та тим самим рекламуватимуть бренд. Також можна замовити виготовлення подарункової чи брендової продукції.
  6. Експлуатація. Коробки піддаються складанню та дозволяють ергономічно заповнити весь простір кузова автомобіля при транспортуванні. Крім того, є лотки з віконцями або кришками для демонстрації продукту.

Все це у поєднанні з екологічними характеристиками й зумовило величезний попит на гофрокартонну упаковку в усьому світі.

Чому гофрокартонна упаковка є безпечною?

  Процес виготовлення тари суворо контролюється регулюючими органами, особливо це стосується вихідного матеріалу. Під час виробництва використовується лише екологічно чиста сировина, яка має відповідні сертифікати. Крім того, кожна партія деревини має дозвільну документацію, що виключає використання матеріалу невідомого походження.

Варто зазначити, що деревина – не єдине джерело сировини для виробництва коробок та ящиків з гофрокартону. З кожним роком активно збільшується закупівля макулатури та її використання в процесі вторинної переробки. Важливо, що така переробка може бути виконана кілька разів. Як результат, щорічно вдається зберегти величезну кількість деревини.

Що стосується безпеки та нешкідливості гофрокартону, то варто наголосити на наступних моментах:

●       повне розщеплення на найпростіші молекули за кілька років, при цьому відсутня будь-яка шкода для ґрунту, води або мікроорганізмів, які там проживають;

●       багаторазові дослідження довели, що гофрокартон є інертним матеріалом, який не вступає в хімічні реакції з продуктами харчування чи іншими речовинами;

●         в процесі розкладання гофрокартон не виділяє токсинів чи неприємних запахів;

●       процес виробництва не супроводжується небезпечними викидами в атмосферу, величезним споживанням води та енергії;

●       енергію для виробництва, як і самі матеріали, можна отримати з відновлюваних джерел;

●       актуальними стають картонні паки для рідини — одна вантажівка з такою тарою замінює 25 машин, наповнених скляним матеріалом з таким же об'ємом, що суттєво зменшує кількість автомобільного вихлопу та витрати на логістиці.

Все це дозволяє відзначити екологічні особливості та переваги упаковки з гофрокартону не лише для бізнесу, а й для навколишнього середовища та здоров'я людини. Цей матеріал є лідером у всіх галузях завдяки високим технічним характеристикам, які перевершують аналоги.

Купити екологічну упаковку з гофрокартону за вигідними цінами в Україні ви можете від заводу «Придніпровський». У нас ви знайдете як стандартні рішення, так і можете замовити виготовлення гофротари за індивідуальними параметрами. Ознайомитися з асортиментом упаковки, цінами та умовами співпраці можна на нашому офіційному сайті.